El bestiari català entrarà a la llista de Béns Culturals d’Interès Nacional amb el nomenament de tres figures

Molt probablement en els pròxims mesos, el Drac de Vilafranca del Penedès i el Drac i l’Àliga de la Bisbal d’Empordà seran declarats per la Generalitat de Catalunya Béns Culturals d’Interès Nacional (BCIN). Aquest passat mes de febrer s’ha iniciat el procediment administratiu previ per dotar de reconeixement aquestes figures de bestiari, els primers elements del bestiari festiu en ser declarats com a tals. Junt amb ells, també s’ha incoat l’expedient per declarar BCIN el gegantó Lladrefaves de Valls i la Geganta de Cal Fiol de l’Arboç.

L’1 de febrer d’aquest 2023, la Direcció General del Patrimoni Cultural va emetre un informe favorable a la incoació de l’expedient per declarar aquests elements Béns Culturals d’Interès Nacional. Dies més tard, més concretament divendres 24 de febrer, es va publicar l’inici d’aquest expedient, que ha de ser resolt en els pròxims divuit mesos tal com diu la Llei 9/1993, de 30 de setembre, del Patrimoni Cultural Català. En aquest cas, ha de ser el Govern de la Generalitat de Catalunya qui n’acordi el nomenament.

Tal com s’explica des de la pàgina web de l’Ajuntament de Vilafranca, ha estat a iniciativa del consistori vilafranquí que s’ha incoat l’expedient per declarar el Drac de Vilafranca BCIN. Es tracta de l’emblema més important de la Festa Major del municipi, el més antic i també el més característic. El seu nomenament suposa un “reconeixement a la figura com a peça única a nivell nacional i, com a tal, estarà protegida i podrà optar a ajuts per a la seva restauració”, expliquen des del consistori.