La Mulassa de Tarragona, premi Antoni Carné al Projecte

L’Ens de l’Associacionisme Cultural reconeix amb el premi Previsora General el projecte “Som Més Mulassa”

La recuperació de la tradició del garrotín i de la cursa del Seguici de Tarragona, un itinerari gamificat des del mòbil o un nou premi de recerca de batxillerat. Són algunes de les propostes que al llarg d’aquest 2023 ha impulsat l’Associació Mulassa de Tarragona englobades en el programa ‘Som Més Mulassa’ per tal d’apropar la cultura popular i tradicional als tarragonins, de forma pedagògica, innovadora i inclusiva.

Amb la concessió del Premi Antoni Carné, el jurat valora l’aposta de l’entitat “per tècniques lúdiques en la divulgació del patrimoni tarragoní, així com la col·laboració amb centres educatius de la ciutat i la inclusió de grups amb problemes d’accessibilitat a la seva activitat cultural”.

Un programa innovador i pedagògic

Som Més Mulassa ha englobat una desena d’activitats que han servit per recuperar i divulgar la imatgeria festiva i tradicional i la cultura popular als tarragonins, fent servir el potencial de les noves tecnologies. Des de l’Associació Mulassa de Tarragona destaquen la programació àmplia i diversa, adreçada a tots els públics però també amb accions per als més petits, joves i als més grans.

Alguns  dels actes centrals del programa van ser la celebració el 10 de setembre de la primera Garrotinada, una trobada-vermut que va fer cantar tarragonins i convidats, per reviure una tradició força arrelada però que havia anat perdent pistonada fins a quasi desaparèixer. I també un nou recital de poesia satírica catalana en el marc del festival la iMAGInada (13 d’agost), que va connectar els versots de la Sebastiana del Castillo amb autors com Joan Brossa, Josep Maria de Sagarra o del Rector de Vallfogona.

En el programa destaquen les activitats que introdueixen la tecnologia en la cultura popular, com l’itinerari gamificat Mulassa a la fuga!, un joc virtual de preguntes, disponible a tots els dispositius mòbils, que posa a prova, en ruta pels carrers de la Part Alta —els mateixos on balla la figura—, els coneixements dels participants sobre la Mulassa i sobre les festes de Santa Tecla.

També ha organitzat una jornada d’aproximació a la Mulassa per a persones cegues, Les mans de la Mulassa, en col·laboració amb l’ONCE, i han fet l’adaptació del ball parlat de la Sebastiana del Castillo a la llengua de signes catalana.

En l’àmbit d’estudi, destaca la creació del premi Joan Salvadó Sorolla, coorganitzat amb l’APELLC i adreçat als alumnes de batxillerat de recerca sobre tradicions festives catalanes, i que es presentarà aquesta tardor com a cloenda de la programació.

18 de novembre, acte de lliurament

L’Auditori J.A. Valls Subirats d’Alcanar acollirà l’acte de lliurament dels premis el dissabte 18 de novembre a les 18.00h. La gala, presentada per Elisabet Carnicé, comptarà amb l’actuació de La Beat Band i amb tallers per donar a conèixer el patrimoni cultural ebrenc, com una competició de morra, amb l’Associació Morràpita i alguns dels campions del món, i una exhibició de lluita de bac. Per assistir-hi a l’acte, es poden reservar entrades al correu electrònic premis@ens.cat.