“El conte de la Víbria” en Braille, una història apassionant per conèixer amb el tacte

Presentació conte de la Víbria

Sabíeu que els contes escrits en Braille tenen il·lustracions que es califiquen amb l’adjectiu “agradable” en comptes de “maco”? Es tracta d’edicions en les quals, en comptes d’haver-hi una harmonia de colors, s’hi pot trobar tot un festival de textures i formes. Aquest és el cas de El conte de la Víbria de Mar Calvet, editat per l’Associació de Festes de la Plaça Nova. L’obra, publicada el 2018, es va tornar a presentar el passat 6 de febrer a la Casa dels Entremesos. El motiu? El Centre de Recursos Educatius per a Discapacitats Visuals de l’ONCE de Barcelona (Credv Cre ONCE) n’ha editat una nova versió.

La sala d’actes de l’edifici de la plaça de les Beates estava mig plena. Hi havia grans, hi havia petits, però sobretot hi havia un ambient encuriosit. Els assistents volien saber què era això d’un conte escrit en alfabet Braille que explicava una història per a nens sobre la ferotge Víbria de Barcelona.

Manel Eiximeno, director del Credv Cre ONCE Barcelona, va ser el primer a donar respostes: El conte havia estat editat per l’Organització Nacional de Cecs Espanyols (ONCE) per apropar la cultura popular als nens i nenes amb discapacitat visual. Eiximeno va parlar del dia a dia d’aquestes persones i de com una acció tan quotidiana com anar una llibreria se’ls feia tan difícil. Va explicar que això els infants de l’associació no ho podien fer ni en dates assenyalades com Sant Jordi i va afegir que, en diades com aquestes, el Centre de Recursos Educatius Credv Cre ONCE els regalava un llibre.

La segona a parlar va ser Delfina Polo, mestra de suport de nens i nenes amb discapacitat visual. Polo va explicar l’origen de l’alfabet Braille, ideat pel francès Louis Braille l’any 1825. Es tracta d’un sistema de punts en relleu que parteix de sis números disposats en línies verticals, tres en cada costat. La combinació d’aquests sis punts permet escriure fins a 63 caràcters diferents. A través d’ells les persones cegues poden conèixer les lletres, els números i, fins i tot, el llenguatge de la música.

De la història de Louis Braille, i de com es va quedar cec de petit degut a un accident al taller del seu pare, es va passar a la història de la Víbria. Delfina Polo va ser la primera a llegir el conte. Amb l’ajuda d’un faristol i les seves mans va explicar com era la vida a Barcelona de la Víbria, un ésser amb cap de drac i pits de dona, i l’Arpella, l’àliga marina del barri Gòtic. Va ser un moment màgic. Per primera vegada a la vida molts dels assistents van presenciar com una persona llegia en Braille. Polo ho va fer molt fluid i va deixar tothom bocabadat.

Després de la mestra de Braille, l’autora del conte, Mar Calvet, va acabar d’explicar com la Víbria es va fer de la Colla de la Plaça Nova. A l’hora de fer-ho va fer una proposta als oients: que es posessin un antifaç per despertar el sentit de l’oïda i conèixer, només amb la veu i la imaginació, la història de la Víbria.

En total, una vintena de persones van assistir a la presentació de El conte de la Víbria en Braille. Entre elles la delegada territorial de la ciutat de Barcelona de l’Agrupació del Bestiari, Mercè Ayora, que va destacar la importància d’impulsar projectes inclusius com aquest per apropar la cultura popular a tots els nens. Com a obsequi, el director del Credv Cre ONCE Barcelona, Manel Eiximeno, li va regalar un exemplar de El conte de la Víbria en Braille. El volum es pot consultar a la seu de l’Agrupació del Bestiari, ubicada a Vilafranca. Aquest conté diferents figures fetes amb pell i tela perquè els nens puguin conèixer, a través del tacte, les formes de la Víbria i l’Arpella.