Les noves bèsties infantils de la Malèfica del Coll promouen un nou concepte del nen jugant amb el drac

Des de dissabte passat, la colla de diables la Malèfica del Coll compta amb dos integrants nous. No estan fets ni de ceràmica, ni de vidre, ni de pedra, sinó de materials molt més lleugers. Ells són Aro i Loki i necessiten l’ajuda dels més petits de la colla, els dimonis Escuats, per poder sortir a ballar i llençar pirotècnia pels carrers i places. Estem parlant de les dues noves bèsties festives de l’entitat, que es van presentar en l’acte de celebració del desè aniversari de la colla infantil, en el marc de la Diada de la Colla.

Tal com explica el cap de secció del Gaudiamus del Coll, la bèstia gran, Alvit Martínez, feia anys que des de l’entitat hi havia la intenció de fer una bèstia pels més petits. “La demanda venia sobretot de les persones de la colla que tenien fills”, afirma.

Un dels aspectes que més criden l’atenció d’aquestes figures és que es porten a coll i bé. Tenen dues mides diferents. Si bé l’Aro està pensat per ser portat per nens i nenes d’entre nou i deu anys, el més gran, en o na Loki (no tenen sexe) està dirigit a joves d’entre 14 i 16. Ambdues peces han estat construïdes per l’artista i escenògraf Elías Álvarez, el mateix autor de bèsties infantils i juvenils com el Ferafoc petit de Sant Quintí de Mediona o la Lloba Llepa-sang de Sant Cugat del Vallès.

Des del primer moment, una de les idees que va tenir més clara la colla va ser la de dissenyar un drac que jugués amb el nen. “Un cavallet amb el drac horitzontal no ens acabava de fer el pes, ens feia gràcia trobar el punt mitjà entre el drac plantat i carregat pel portador”, explica Martínez.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Malèfica del Coll (@maleficadelcoll)

A l’hora de buscar finançament, ambdues bèsties s’han pogut finançar gràcies a dues fonts d’ingressos. La primera prové d’una entitat de Gràcia anomenada Aroloki, dedicada als jocs de taula i als jocs de rol, que va deixar d’estar en actiu. El romanent de diners el va destinar a projectes d’altres entitats del barri, un d’ells el de la Malèfica del Coll. D’aquí el nom de les dues figures.

L’altra gran font d’ingressos ha estat la campanya de micromecenatge que ha impulsat la colla a través de la qual s’han venut polseres, mocadors, ampolles d’aigua i samarretes amb un logo commemoratiu del desè aniversari dels Escuats.

Peces molt lleugeres amb formes “salamandresques”

Si ens fixem en les característiques de les dues figures, “estan a mig camí entre el trencadís i una forma més salamandresca”, assenyala Martínez. A partir d’aquí, Aro té uns trets més infantils, amb les dents arrodonides, mentre que Loki llueix una flamant cresta, té ullals i en general se li pot veure una estètica molt més adolescent.

El disseny de les dues bèsties s’ha gestat entre els membres de la colla i el constructor, Elías Álvarez, “un artista que ha treballat amb coherència en tot el procés”, opina Martínez.

Com a curiositat, Aro i Loki tenen punts de foc extraïbles i són tan lleugers perquè estan fets amb poliestirè expandit autoextingible i fibra de vidre amb epoxy. El més petit pesa 4,3 quilos i l’altre 6,9.

Dissabte 22 d’octubre, en l’acte de presentació d’Aro i Loki, molts nens del barri van lluir la samarreta del desè aniversari. “Feia goig veure-ho”, explica Martínez, que afegeix que el projecte tan sols acaba de començar. “Fa il·lusió, s’obren moltes possibilitats amb aquests bitxos”, conclou.