L’Agrupació del Bestiari inicia un projecte pioner a Europa amb l’escaneig en 3D dels gegants i bèsties del Vendrell

La cultura popular fa passos gegants per modernitzar-se i encara més per adoptar les noves tecnologies. Un exemple d’aquest fet és el contracte que acaben de signar l’Agrupació del Bestiari amb l’Ajuntament del Vendrell per a l’escaneig en 3D de totes les imatges festives de la ciutat. En total són dues parelles de gegants, una vintena de bèsties, els gegantons, els nans i la Patatuf. Figures, totes elles, d’un gran valor artístic i sentimental, que cada Festa Major porten la festa als carrers d’aquesta localitat.

Signatura del conveni per part del president de l’Agrupació del Bestiari, Mateu Tres (Foto: Víctor Merencio)

El president de l’Agrupació del Bestiari, Mateu Tres, explica que aquest és un projecte innovador, “ja no tant per la tecnologia sinó perquè no hi ha experiències d’aquest volum a cap territori d’Europa”. L’objectiu de la proposta és preservar i difondre les figures d’imatgeria festiva. Per un cantó, per assegurar el seu futur davant qualsevol cas d’accident o pèrdua. Per l’altre, per difondre aquest àmbit de la cultura popular i apropar-lo a nous públics.

Amb la signatura d’aquest acord s’inicia una etapa amb la qual l’Agrupació del Bestiari s’ha fixat com a objectiu digitalitzar en dos anys gran part del patrimoni festiu del país.  Així doncs, la federació ja ha començat a negociar amb altres ajuntaments la possibilitat de replicar aquest model que se signa avui al Vendrell.

“Un bé de primera necessitat”

El regidor de Festes de la capital del Baix Penedès, Christian Soriano, destaca la importància de preservar la cultura popular, sobretot en moments com a aquests de pandèmia. “La cultura és un bé de primera necessitat”, afirma, i afegeix que és molt adient que sigui precisament la ciutat del Vendrell, la que sigui pionera en aquest projecte, ja que és un municipi amb un teixit cultural molt ric.

“Al Vendrell som capital del foc”, afirma Soriano, que recorda que la ciutat té molta trajectòria i història en matèria de foc i que per aquest motiu és important salvaguardar i difondre tot el seu patrimoni.

Aquesta primavera, un tècnic de l’Agrupació del Bestiari començarà a escanejar les imatges festives del Vendrell. El segon pas del projecte és pujar tots els arxius obtinguts a una aplicació de realitat augmentada per a poder veure en 3D i a través del mòbil les figures digitalitzades.

Les imatges festives que s’escanejaran són: el Drac Tallot, el Borinot de Foc, la Mulassa Feixuga, el Bou de Foc, el Drac, la Víbria, el Cabrot i el Cabrot petit, el Lleó i el Lleonet, l’Àliga i l’Aligueta, el Caramot i les Puces, els Cavallets, la Patatuf, els gegants Teresa i Salvador i Jaume i Montserrat, els gegantons i els nans.

(Foto: Acte de firma del conveni d’escaneig 3D de les figures festives del Vendrell del divendres 7 de maig de 2021 / Autor: Meritxell Bayarri)